Kakkutalo Gilan, kahden leipurin unelma

 

Uudessa artikkelisarjassamme tutustumme asiakasyritystemme menestystarinoihin! Sarjan aloittaa Kakkutalo Gilan, jonka herkut ovat tulleet tutuiksi niin Järvenpäässä kuin muuallakin Uudellamaalla.

 

Nimensä mukaisesti Kakkutalon pääpaino on taidolla tehdyissä täyte- ja voileipäkakuissa, joita nautitaan niin paikan päällä kahvilassa kuin tilauksesta valmistettunakin. Kahvilaherkkujen lisäksi Gilanilta löytyy oma lounaskeittiö sekä pitopalvelu.

Vaikka suurin osa kakuista tehdään asiakkaille tilauksesta, katoaa kahvilankin vitriineistä päivittäin parikymmentä kakkua parempiin suihin, kun asiakkaat lapsiperheistä eläkeläisiin istahtavat nauttimaan Gilanin käsityöherkuista. Päivittäin valmistetaan myös satoja leivoksia kahvila-asiakkaiden syötäväksi, ja ohessa kuluu kuutisensataa kuppia kahvia.

 

Kahden leipurin unelma

Kakkutalo Gilanin historia alkaa jo vuodesta 1984. Oma konditoria oli kahden leipurin, Kaj ja Marjatta Gilanin, unelma. Tästä unelmasta syntyi Järvenpään Wiener Paakari Oy.

 

Kaj ja Marjatta Gilan

 

Ensimmäiset viisi vuotta Gilanit vastasivat yritystoiminnasta kahdestaan, kunnes pariskunnan poika, Mika Gilan, liittyi mukaan joukkoon. 90-luvun lama kuritti suomalaisia yrityksiä rankalla kädellä, mutta Gilanien perheyritys onnistui kasvamaan. Kova työ huomioitiin myös Suomen Yrittäjien puolesta, kun Wiener Paakari valittiin 1996 Järvenpään vuoden yritykseksi. Kasvun myötä oli suunniteltava myös tulevaisuutta; päätettiin, että Paakari ei yritä tarjota kaikkea kaikille, vaan keskittyy nimenomaan konditoriatuotteisiin. Yrityksessä ei tulisi työskentelemään tavallisia leipureita, vaan kondiittoreita – artesaaneja, joilla on hallussaan se kädentaito ja erikoisosaaminen, jota kakkujen ja leivonnaisten tekoon tarvitaan.

 

Uusia aluevaltauksia

Suurin osa Kakkutalon leipomuksista tehdään tilauksesta asiakkaille, ja koska kakut ovat yrityksen erikoisalaa, niitä myydään paljon myös muihin leipomoihin ja kahviloihin. Kuutena päivänä viikosta tarjolla on myös kuljetuspalvelu, joka toimittaa herkut suoraan asiakkaalle. Oma kuski toimittaa tilaustuotteita niin syntymäpäiville, ristiäisiin kuin muihinkin elämän tärkeisiin juhliin. Kuljetuspalvelun avulla tavoitetaan myös ne asiakkaat, jotka eivät pääse itse paikalle Järvenpäähän.

 

 

Vuosituhannen vaihteessa Paakariin päätettiin perustaa oma lounaskeittiö. Uusi keittiö tarjosi ruokailun aluksi omille työntekijöille, mutta pian lounasta alettiin myydä myös asiakkaille. Omien tilojen oston myötä myös asiakaspaikkoja saatiin lisää, ja nykyään kahvilan puolelle mahtuukin 60-70 asiakasta. Ilmojen lämmetessä avataa myös ulkotilat; suurille terasseille mahtuu hyvä määrä asiakkaita lounaalle tai kahvihetkeä viettämään. Asiakaspaikoille onkin tarvetta: lounasta tarjoillaan päivittäin jopa 150-200 hengelle, sillä se on erityisen suosittu lähialueen yritysten työntekijöiden keskuudessa. Lounaskeittiön perustamisen myötä myös pitopalvelutoimintaa voitiin laajentaa, ja mukaan otettiin oma tarjoilijarinki tilaisuuksista huolehtimaan.

 

Wiener Paakarista Kakkutalo Gilaniksi

Wiener Paakari juhli pyöreitä vuonna 2014, kun yritys täytti 30 vuotta. Samalla otettiin käyttöön uusi nimi, Kakkutalo Gilan, joka kuvaa aiempaa paremmin yrityksen nykyistä toimintaa. Pitkän taipaleensa aikana yritys on laajentanut toimintaansa myös Järvenpään ulkopuolelle, ja nykyään pääasiallisena toimialueena on koko Keski-Uusimaa. Myös myynti Helsinkiin ja Vantaalle on kovassa kasvussa. Gilanin tavoitteena onkin hakea lisää markkinoita pääkaupunkiseudulta uusien yhteistyökumppaneiden ja pitopalveluiden kautta. Erplyn asiakas Kakkutalo Gilanista tuli vuoden 2018 vaihteessa, kun Elisa Kassa siirtyi osaksi Erplyä.

 

 

Kakkutalo Gilanin yrityskulttuurista kertoo paljon se, että työntekijät tekevät yrityksessä pitkää uraa; moni on tullut ensin työharjoitteluun, ja jäänyt sitten pysyvästi. Pois lähdetään yleensä vasta eläkkeelle jäädessä. Vakiintuneen henkilökunnan kanssa on hyvä suunnitella myös tulevaisuutta; nyt kun kiinteistöjenkin suuret remontit on saatu tehtyä ja tilat ovat kunnossa, voisi seuraavana tavoitteena olla uusien tuotantotilojen löytäminen. Siirtämällä konditoriatilat omaan yksikköönsä saataisiin nykyisiin tiloihin uusia asiakaspaikkoja, ja samalla tuotantokapasiteettia voitaisiin kasvattaa. Uusille tiloille olisikin tarvetta 500-600 neliön verran. Nykyinen toimitusjohtaja Mika Gilan kertoo, että Kakkutalo toivoisi löytävänsä kumppaniksi toisen yrityksen, jonka kanssa uudet tilat voitaisiin jakaa. Tulevaisuudennäkymät ovat pitkän aikavälin suunnitelmia, jotka halutaan toteuttaa huolella.

 

Kahden leipurin unelmasta kasvoi lopulta vuosikymmenten elämäntyö. Perusta perheyrityksen jatkolle syntyi jo ensimmäisten toimintavuosien aikana, kun nykyinen toimitusjohtaja, tuolloin 13-vuotias Mika kävi kavereineen koulua Järvenpään keskustassa. Koulun vieressä sijaitsi pieni kivijalkamarketti Ekin Valinta, johon poikaporukka välitunneilla livahti omin päin ostoksille. Isältä saaduilla taskurahoilla ostettiin päivittäin pitkänmallisia, kerma- ja hillotäytteisiä pomadamunkkeja, jotka jaettiin tasan kolmeen pekkaan. Tästä löydöksestään Mika pauhasi myös isälleen Kajlle, jota tilanne sattuneesta syystä suuresti huvitti. Pojan rakastamat herkut kun tulivat kauppaan suoraan perheen omasta leipomosta.

 

Kakkutalon pomadakuorrutteista herkkumunkkia valmistetaan edelleen.

 

Kaj Gilan ja herkkumunkit, 1984

Sign Up

Similar posts that might interest you

Lue tavoista joilla jälleenmyyjät käyttävät Erplyä

Hallitse tuotteita, täytä tilauksia ja hallitse myyntiä Erplyn avulla

erply PIM